TCDC   Isan
"เป็นตะงึดแท่ อีสานฮีโร่"
Isan hero





กระทรวงต่างประเทศญี่ปุ่นตั้งโรงเรียนสอนคนอีสานเป็นเชฟประจำสถานทูตญี่ปุ่นทั่วโลกมานาน 12 ปีแล้ว แต่ยังไม่เป็นที่เปิดเผย ทั้งๆ ที่รู้กันดีในหมู่นักธุรกิจญี่ปุ่น จากจำนวน นักเรียนไทย 70 คนที่ได้เข้าฝึกอบรมที่โรงเรียนสอนทำอาหารแห่งนี้ เป็นคนอีสานถึง 56 คน
 
ความกันดารทำให้คนอีสานสรรหาวิธีทำกับข้าว จากปลาเล็กปลาน้อย และสมุนไพรหลังบ้านให้กลายเป็นอาหารโอชะที่เรียกว่า “ลาบปลา” ได้ และจากทักษะการทำอาหารแบบตามมีตามเกิดนี้เอง กลายเป็นพื้นฐานสำคัญของการเป็นเชฟทำอาหารญี่ปุ่นชั้นสูงที่ผ่านการฝึกฝนอย่างหนักจากอาจารย์เป็นเวลา 3 เดือนก่อนที่จะเดินทางไปประจำสถานฑูตญี่ปุ่นในต่างแดน

Since 1993, the Japanese Foreign Ministry has recruited promising Thai chefs to receive an exclusive training program on Japanese high cuisine for embassy head chefs worldwide. Of the 70 Thais who have graduated from this special school, 56 have been from Isan.
FROM LARB TO SUSHI
Evolution of an Isan cultural skill
With the uncertainty of harvests, the Isan diet relied on wild herbs and freshwater fish, usually turned into spicy minced salads called ‘larb’, or salty fermented pastes called ‘pla-rah’. Who would imagine that these very eating and cooking habits would one day transform into the balance and seasonal refinement of Japanese cuisine? The adaptive, daily life skills of the Isan people have been the basis for much of their success. Despite the simple subsistence cuisine of their origins, they have evolved into masters of Japanese imperial cooking.


  Back          1   |   2   |   3   |   4          Next  

© 2005 Thailand Creative & Design Center. All Rights Reserved.